Grafiikasta
Aika on syväpainografiikassa työkalu. Kuparilaatta pohjustetaan ja sille piirretään kuva. Ohut viiva avautuu pohjustukseen. Laatta pannaan happoon, joka syövyttää viivan. Laatalle levitetään painoväri ja otetaan vedos prässissä, joka puristaa kuvan paperille. Työskennellään sokeana. Nyt vasta nähdään, mitä laatalle on syöpynyt. Työtä on jatkettava: uusi pohjustus, uusi piirustus, uusi syövytys. Syövytyksen aika määrää viivan syvyyden ja sävyn. Mitä kauemmin laatta on hapossa, sitä syvemmäksi viiva muuttuu ja sitä tummemmaksi se vedostettaessa tulee. Aika, joka tarvitaan kulloiseenkin sävyyn saattaa olla muutamasta minuutista kahteen tuntiin. Sävyt rakentuvat vähä vähältä. Tarvitaan useita uusintasyövytyksiä ennen kuin tummuusarvot ovat kohdallaan.
Perinteinen kuparigrafiikka oli 1600-luvulla mustavalkoista. Taiteilijat alkoivat värittää vedoksia käsin, esimerkiksi kirjoihin painetuissa kuvissa, jotka käsittelivät luonnontieteitä, kasveja ja eläimiä.
Olen ottanut uusiin grafiikan vedoksiini vaikutteita perinteisestä syväpainografiikasta ja värittänyt vedoksia vanhaan tapaan. Olen halunnut rinnastaa väritetyt vedokset mustavalkoisiin, jotta tummuusarvojen suhteet ja vaihtelut aukeavat toisin kuin värillisissä. Jossain mielessä mustavalkoisuus on taidegrafiikan ydintä. Kiinalaisen tussimaalauksen luonnehdinnan mukaan: mustassa on kaikki värit.
Inari Krohn